Een van de leukste aspecten van je studietijd is op kamers gaan. Voor veel studenten is dit de eerste stap voor meer eigen vrijheid en verantwoordelijkheid. Maar voor het zover is, moeten studenten eerst nog een kamer vinden. De meeste studenten hebben nu niet bepaald veel geld te besteden wanneer voor het eerst een kamer krijgen. En naast de huur die betaald moet worden, wil je de kamer natuurlijk ook nog leuk inrichten. In dit artikel bespreken we hoe je een studentenkamer zowel gezellig als goedkoop in kunt richten. Op deze manier kun je optimaal van je studententijd genieten. En dat is zeker fijn nu veel studenten veel tijd op hun kamer zitten sinds de pandemie en de lockdown.
Zelf laminaat leggen
De basis van je studentenkamer zijn natuurlijk de muren en de vloeren. Menig studentenkamer, zeker via de sociale woningverenigingen, komt zonder vloer. Een effectieve manier om geld te besparen is door zelf je laminaat of vloerbedekking te leggen. Er zijn vele online handleidingen die je kunnen helpen met het leggen van laminaat. Door een tapijttegels restpartij aan te schaffen kun je ook heel goedkoop tapijt leggen. De kosten zullen zo’n 3,50 per tapijttegel zijn.
Muurkleur
De muren zullen een grote invloed hebben op de uitstraling van je kamer. Je kunt voor neutrale witte muren kiezen. Lichte kleuren zoals wit geven een wat meer ruimtelijke uitstraling. Maar als je graag een sfeervolle warme kamer vindt dan kun je gaan voor beige, taupe of terracotta.
Koop tweedehands meubels
Natuurlijk zul je als student geen gigantisch budget hebben om je kamer in te richten. Om toch aan leuk meubilair te komen is het een goed idee te kiezen voor tweedehands meubels. Ze zijn goedkoper, het is duurzaam en vaak zijn ze ook vintage. Als je een beetje handig bent met je handen kun je deze meubels ook vaak nog verder opknappen. Een stapje verder is het maken van geheel eigen meubels.
Planten
Iets wat niet mag ontbreken in elke woning, ook studentenkamers is een aantal planten. Planten geven een natuurlijke sfeer aan een woning en daarnaast zullen ze voor een betere luchtkwaliteit en een betere akoestiek zorgen. Tegelijkertijd verminderen ze stress en stimuleren ze concentratie. Je kunt dan ook niet genoeg planten in je studentenkamer hebben.
Verlichting
Verlichting is ook een belangrijk aspect van je studentenkamer. Je wilt een plafondlamp combineren met verschillende bronnen van sfeerverlichting. Zo hoef je niet altijd het grote licht aan te zetten. Wel zo fijn tijdens een romantisch diner.